Valmiina retkelle?

Saariselän erämaiseen tunturimaastoon lähdettäessä on syytä varustautua huolellisesti retkeen. Oikeanlaiset vaatteet, eväät, juomaa, kartta sekä täyteen ladattu puhelin kuuluvat jokaisen maastoon lähtijän perusvarustukseen. Alta löydät yksityiskohtaisempia vinkkejä matkaan.

Kuinka pukeudun ja mitä otan mukaan?

Pukeudu sään mukaan riittävän lämpimästi. Tarkista sääennuste ennen retkelle lähtöä ja ole valmistautunut nopeisiin ja yllättäviin sään muutoksiin tunturialueilla ja erämaissa liikkuessasi. Ei ole tavatonta, että olosuhteet muuttuu yhtäkkiä aurinkoisesta tuuliseksi ja sateiseksi. Lisäksi nopea lämpötilan viileneminen ja satunnaiset raekuurot ovat osa Lapin kesän sääilmiöitä. Siksi onkin hyvä pakata mukaan tuulelta ja sateelta suojaava vaatekerta.

Pyöräilyhanskat ovat myös hyvä pitää matkassa ja pyöräilykypärä ehdoton. Mikäli sinulla ei ole kaikkia tarvittavia varusteita, löydät liikkeestämme mm. laadukkaita pyöräilyhanskoja. Kypärä kuuluu mukaan pyörän vuokraukseen.

Ota lisäksi mukaan kartta, juomapullo, evästä. Liikkeestämme voit ostaa juomapullon sekä eväspatukoita retken aikaiseen tarpeeseen. Myös ensiaputarvikkeet on hyvä olla matkassa.

Lisäksi pysähtyminen paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa on suositeltavaa. Ulkoilu kuluttaa runsaasti energiaa ja paikalliset yritykset palvelevat mielellään pyöräileviä asiakkaita.

Puhelin mukaan!

Hätänumero on 112

Hätätilanteessa 112 Suomi –mobiilisovelluksen avulla sinut voidaan paikantaa nopeammin.
Lataa puhelimen akku täyteen ennen retkeä ja huolehdi, ettei puhelin pääse kastumaan.
Osa reiteistä on puhelimen katvealueella. Puhelimen kuuluvuus on parempi korkeilla paikoilla kuin laaksoissa ja kuruissa.

Jätä pidemmistä reiteistä suunnitelma vuokraamoon.

Muista etiketti

  • Ota huomioon muut reiteillä kulkijat. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita reiteillä liikkujia, kuten kävelijöitä ja vaeltajia.

  • Huomioi oikea tilannenopeus etenkin kohtaamisissa, mutta myös pitkissä alamäissä.

  • Ennen kohtaamisia ilmoita tulostasi moikkaamalla ystävällisesti.

  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa tai vahingoita polkua. Pysy aina polulla äläkä hae helpompaa ajoalustaa kiertämällä.

  • Vältä lukkojarrutuksia.

  • Älä jätä roskia luontoon, vaan tuo ne pois matkassasi.

  • Nauti puhtaassa luonnossa liikkumisesta, sekä muista myös velvollisuutesi.

  • Jos kohtaat reitillä poroja, ohita ne rauhallisesti ja huolehdi ettet häiritse niitä niiden omassa elinympäristössään.

Varaa nyt!