Saariselkä

Avotunturipyöräily eli Open Fell Biking on Saariselän erityisyys, jota varten tänne tullaan kauempaakin.

Lähde polkemaan kohti huippua, josta avautuu maisema loputtomaan avotuntureiden ketjuun. Tai suuntaa pyöräsi metsän siimeksessä mutkittelevalle polulle ja anna flown viedä mukanaan.

OFB-maastosta löytyy reittejä sekä aloittelijoille, jotka kokeilevat maastopyörää ensimmäistä kertaa, että kokeneille polkijoille, jotka hakevat haasteita ja autenttisia seikkailuita kaukana Napapiirin yläpuolella villissä arktisessa luonnossa.

Saariselältä löytyy laaja verkosto erilaisia ja eritasoisia reittejä, kesäisin yhteensä hulppeat 230 kilometriä

Alla olevasta ladattavasta Open Fell Biking pdf-kartasta löydät sinulle parhaiten soveltuvat reitit

Aloittelijoille suosittelemme ympyräreittejä, jotka ovat luokitukseltaan helppoja ja keskivaativia. Kokeneemmille maastopyöräilijöille alueelta löytyy lähes loputtomat mahdollisuudet uusien polkuyhdistelmien löytämiseen.

Kartassa numeroilla 1-7 merkityt reitit ovat helppoja seurata, koska ne on merkattu maastoon maastopyöräilijäsymbolilla ja reitin numerolla. Lisäksi Moitakurusta vihreänä Kakslauttaseen saakka piirretty niin kutsuttu runkoreitti on helppoa uraa ja se on myös merkitty maastoon maastopyöräilijäsymbolilla.

Aloittelijoille ja tuoreille maastopyöräilijöille voimme suositella seuraavia reittejä etenkin sähköpyörällä poljettavaksi:

1. Kaunispää OFB 6 km

2. Moitakuru 13 km (lyhyt) / 27 km (pitkä)

3. Iisakkipää panoraama 11 km / 13 km (sisältäen Iisakkipään huipun maisemapiston). Huom. Vahtamapään kyljen laskuosuus on kivikkoinen, mutta rauhallisella vauhdilla laskettavissa.

5. Rumakuru Gravel 25 km. Pääasiallisesti helppoa poljettavaa. Luulammelle lasku tai sieltä nousu vaatii jalkautumista. Muuten reitti on aloittelijallekin soveltuvaa ja reitillä on upeita maisemia ja vierailukohteita sekä eväspaikkoja.

7. Sivakkaoja 15 km (lyhyt) / 22 km (pitkä)

8. Kultareitti 8,5 km. Reitillä on yksi joen ylitys, jossa kengät kastuu.

Kokeneille polkijoille löytyy myös runsaasti mukaansatempaavia reittejä:

4. Vellinsärpimä 31 km

6. Rautulampi 22 km / 24 km. Huomioi veden ylitys ennen Luulammen kahvilaa.

9. Kulmakuru 30 km

Lisäksi kokeneille löytyy paljon poljettavaa kartalla ruskeaksi merkatuista reiteistä ja yhdistelemällä niitä vapaasti näiden ympyräreittien kanssa. Huomaathan, että osa ruskeista reiteistä on kokonaan merkkaamatta maastoon ja vaatii sinulta tarkkaavaisuutta, että pysyt oikeilla reiteillä sekä kykyä suunnistaa maastossa.

Huomioi Urho Kekkosen kansallispuiston osalta seuraavat säännöt

Urho Kekkosen kansallispuiston alueella pyöräily on sallittu ainoastaan merkityillä reiteillä eli kartassa puiston alueella näkyvillä reiteillä, lukuun ottamatta paria poikkeusta:

1) Kiilopään huipulle vievällä polulla pyöräily on kielletty.

2) Lisäksi pyöräily on erikseen sallittu Kopsusjärven maastouralla ja Niilanpäältä Suomunruoktulle menevällä uralla vaikkei niitä ole merkitty maastoon. Reiteiltä ei saa poiketa! Anterinmukan autiotuvalle saa myös pyöräillä uraa pitkin Luton riippusillalta.

Kansallispuiston ulkopuolisilla alueilla pyöräily on sallittu jokamiehenoikeudella kaikilla reiteillä, urilla ja poluilla lukuun ottamatta suoraan piha-alueille vieviä uria.

Pyöräilyn iloa!

Valmiina retkelle?

Lue vinkkimme retkelle valmistautumiseen